Skip to content Skip to footer

Η Yoga δεν είναι διατάσεις!

Rocco Venizelos - Doctor of Chiropractic - Biostructural Correction - Injury Rehabilitation Sports-Exercise Nutrition

Η γιόγκα έχει αποκτήσει σταθερά μεγάλη δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Αρχικά αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, η πρακτική της αναπνοής, των θέσεων (Asanas), της διάτασης και του εναρμονισμού του Νου με το σώμα μας, προσφέρει μια ποικιλία από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Το μειωμένο στρες και την αρτηριακή πίεση, την αυξημένη ευελιξία, ευλυγισία  και αντοχή, καλύτερη ισορροπία και  την κατανόηση  τεχνικών αναπνοής είναι αρκετά από τα θαυμάσια αποτελέσματα της.

Εκτός από τα οφέλη της  άσκησης που προσφέρει η γιόγκα, η πρακτική χρησιμεύει ως θεραπεία για διάφορους τραυματισμούς και προβλήματα υγείας. Ενσαρκώνει την αναγνώριση της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας  στους ασκούμενους της με βαθύτερους τρόπους από άλλες μορφές παραδοσιακής άσκησης. Η γιόγκα δεν είναι μόνo ένα σύστημα εκγύμνασης είναι μια ολιστική προσέγγιση που εναρμονίζει το Νου με το Σώμα. Ο Καρτέσιος θα γκρινιάζει, αλλά συγνώμη είναι αλληλένδετα.

Εκτός από τη σχέση εγκεφάλου με τον νου υπάρχει και μια άλλη αλλά λιγότερο εμφανής με την προηγούμενη, η σχέση εγκεφάλου και σώματος. Ο εγκέφαλος και το σώμα είναι ένα άρρηκτο σύνολο  βιοχημικών και νευρικών συστημάτων που αλληλεπιδρούν. Έτσι, οι  λειτουργίες της νόησης, σκέψης, λογικής,  άρχονται από αυτό το δυναμικό σύνολο και όχι  από τον εγκέφαλο μόνο.

Αν και οι δύο κλάδοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές ιστορίες, η ιδέα ότι η γιόγκα θεραπεύει το σώμα στο σύνολό της αντικατοπτρίζει στενά την ιδέα πίσω από τη χειροπρακτική φροντίδα. Αυτά τα παρόμοια θεμέλια προσφέρουν τεράστια οφέλη σε όσους υποφέρουν από διάφορους τραυματισμούς και καταστάσεις που αναζητούν βοήθεια από Χειροπρακτικό. Με την ενσωμάτωση των συνεδριών γιόγκα στη θεραπεία τους, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες με χειροπρακτική προσέγγιση συχνά αποκομίζουν μεγάλες ανταμοιβές.

Η γιόγκα δεν είναι διατάσεις. Είναι  κινητοποίηση  των αρθρώσεων,  των μυών, τον οργάνων, της αναπνοής, του νου. Η γιόγκα, που γίνεται με σωστή ευθυγράμμιση, προσοχή στη λεπτομέρεια και με νουθεσία, προκειμένου να εμπλακούν συγκεκριμένοι μύες, θα ενισχύσει φυσικά τους αδύναμους μύες και θα διατείνει αυτούς που πρέπει.  Όταν οι Άσανας σας εκτελούνται με αυτό το είδος μυϊκής ισορροπίας, συνοδευόμενη από σωστή αναπνοή, το σώμα σας θα λάβει φυσικά τα σχετικά οφέλη. Μην εκπλαγείτε αν βιώσετε επίσης μια αίσθηση …μαγείας καθότι ανακαλύπτεται τον εαυτό σας!
Yoga Instructor Νάντια Ταυροπούλου

Η γιόγκα προετοιμάζει το σώμα για θεραπεία .Η πρακτική της γιόγκα ενεργοποιεί τους μύες του σώματος, απελευθερώνοντας την ένταση και το στρες. Συμπληρώνει τη χειροπρακτική θεραπεία προετοιμάζοντας το σώμα να αυτοθεραπευθεί και παράλληλα δυναμώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας ή τραυματισμού είναι απογοητευτική και μπορεί να φαίνεται ότι θα πάρει αιώνες για να επουλωθεί. Η εφαρμογή της, σε μια στρατηγική αποκατάστασης  βοηθά  της αρθρώσεις και τους συνδέσμους,  στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την αποκατάσταση. Η γιόγκα λειτουργεί στο σώμα ως σύνολο και προάγει μεγαλύτερη ευεξία από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Η γιόγκα αυξάνει το εύρος της κίνησης. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης κατάστασης του ατόμου, οι ασθενείς που ακολουθούν χειροπρακτική θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες για να «προετοιμάσουν» το σώμα τους προτού ακόμη μπορέσει να αντιμετωπιστεί το κύριο ζήτημα. Βελτιώνει την ευλυγισία του σώματος και βοηθά να αποκτούμε όλο εύρος της κίνησης στον αυχένα, την πλάτη, τους γοφούς και άλλες αρθρώσεις που μας επιρέπει η ανατομία μας.

Από δάσκαλο σε δάσκαλο Παντελής Νικολαίδης – Νάντια Ταυροπούλου

Αποτρέπει μελλοντικούς τραυματισμούς καθώς παρέχει έναν συνεχή τρόπο στους ασκούμενους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα για να διαχειριστούν και να μειώσουν τις περιπτώσεις πόνου, φλεγμονής και άλλων συμπτωμάτων. Η γιόγκα λοιπόν σε συνδυασμό με χειροπρακτική φροντίδα διατηρεί το σώμα ευθυγραμμισμένο, με υψηλό επίπεδο ισορροπίας, και τις αρθρώσεις να λειτουργούν αποτελεσματικά. Οπότε αυτή η συνέργεια  που χρησιμεύει  για τη διατήρηση της σωστής στάσης, κίνησης, αναπνοής και εκπαίδευσης το νου, δημιουργούν ένα σώμα που είναι λιγότερο επιρρεπές σε μελλοντικούς τραυματισμούς και λιγότερο επιρρεπές  για την επανεμφάνιση προηγούμενων συμπτωμάτων.

Η γιόγκα έχει διαφημιστεί εδώ και καιρό, και πολύ σωστά, ως η απάντηση σε πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν το σώμα και την ψυχή και θεωρώ πως αξίζει να αφιερώσετε χρόνο ώστε να αντλήσετε τα πολλαπλά πλεονεκτήματά της . Η χειροπρακτική φροντίδα σε συνδυασμό με τη γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ιατρικές παθήσεις ή τραυματισμούς. Ζητήστε από τον εκπαιδευτή γιόγκα μια αξιολόγηση των προβλημάτων υγείας σας και ποίες θέσεις είναι ανεκτές στο συνολικό σας πρόγραμμα υγείας και θα σας βοηθούσε να ζήσετε μια καλύτερη, πιο δραστήρια ζωή.

Μην ξεχνάτε πως «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αν το μέσα σας δεν είναι έτοιμο για αλλαγή πως θα είναι το σώμα σας;

Πηγές:

Hawk, C., Whalen, W., Farabaugh, R.J., Daniels, C.J., Minkalis, A.L., Taylor, D.N., Anderson, D., Anderson, K., Crivelli, L.S., Cark, M., Barlow, E., Paris, D., Sarnat, R. and Weeks, J. (2020). Best Practices for Chiropractic Management of Patients with Chronic Musculoskeletal Pain: A Clinical Practice Guideline. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. doi:10.1089/acm.2020.0181.

 Ross, A. and Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, [online] 16(1), pp.3–12. doi:10.1089/acm.2009.0044.

Singphow, Chametcha, et al. “Effect of Yoga on Stress, Anxiety, Depression, and Spinal Mobility in Computer Users with Chronic

Low Back Pain.” International Journal of Yoga, vol. 15, no. 2, 2022, pp. 114–121, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36329769/,

 10.4103/ijoy.ijoy_9_22.

Tekur, P., et al. “A Comprehensive Yoga Programs Improves Pain, Anxiety and Depression in Chronic Low Back Pain Patients

More than Exercise: An RCT.” Complementary Therapies in Medicine, vol. 20, no. 3, June 2012, pp. 107–118,

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229912000040?via%3Dihub, 10.1016/j.ctim.2011.12.009.

Ο ιστότοπος δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των επαγγελματιών Υγείας, σε θέματα πρόληψης, συμβουλευτικής, διάγνωσης και θεραπείας.

Για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικό ιατρό. Μην αμελείτε και μην καθυστερείτε την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για κάθε σύμπτωμα. Ακολουθείτε πάντα και πιστά τις οδηγίες και συμβουλές που σας έχουν δοθεί από τον θεράποντα ιατρό σας. Εάν βρίσκεστε σε έκτακτη ανάγκη, μην ανατρέχετε στο διαδίκτυο αλλά απευθυνθείτε σε επαγγελματίες Υγείας και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.