Skip to content Skip to footer

Εμπρός καλά μου Ισχία!

Rocco Venizelos - Doctor of Chiropractic - Clinic

Η ισχιαλγία είναι ένα διαδεδομένο και συχνά εξουθενωτικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει πλήρη δυστυχία και να θέσει τη ζωή σας σε αναμονή για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά, αλλά τι ακριβώς είναι η ισχιαλγία; Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ισχιαλγίας καθώς και τι συμβαίνει κάτω από το «καπό» όταν έχετε αυτήν την πάθηση.

Θα σας μεταφέρω τα ποσοστά από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου εργαζόμουν μέχρι πρότινος. Το 3-5% των ανδρών και το 1-3% των γυναικών  θα υποφέρουν από ισχιαλγία κάποια στιγμή στη ζωή τους.1 Ο πόνος στην μέση και η ισχιαλγία είναι επίσης μία από τις πιο κοινές αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας παγκοσμίως.2 Η συχνότητα εμφάνισης οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής είναι 58-84% και το 11% των ανδρών και το 16% των γυναικών έχουν χρόνια οσφυαλγία. Η οσφυαλγία αντιπροσωπεύει το 7% των επισκέψεων σε ιατρό και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 4,1 εκατομμυρίων εργάσιμων ημερών  το χρόνο. Περισσότερο από το 30% των ανθρώπων εξακολουθούν να έχουν κλινικά σημαντικά συμπτώματα μετά από ένα χρόνο μετά την έναρξη της ισχιαλγίας.5 Για να γίνουν τα πράγματα πιο δύσκολα, πολλές από τις χειρουργικές προσεγγίσεις στη θεραπεία της ισχιαλγίας έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι πιο αποτελεσματικές από πιο συντηρητικές θεραπείες.6

Βλέποντας τους αριθμούς είναι η αλήθεια ότι η ισχιαλγία μπορεί να είναι μια περίπλοκη κατάσταση,με πολλές πιθανά αίτια και με πολλές επιλογές θεραπευτικών μοντέλων, που κυμαίνονται από χειροπρακτική φροντίδα, χειρουργική επέμβαση, ενέσεις, διατάσεις στο σπίτι και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η σωστή επιλογή θεραπείας έγκειται πάντα από τη σωστή διάγνωση. Παρακάτω και για να έχει και αγωνία θα αναφέρω μερικές από τις πιο κοινά αίτια της ισχιαλγίας και πότε μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και συμβουλές. Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά μεταξύ της θεραπείας των συμπτωμάτων και της διόρθωσης της υποκείμενης εκβιομηχανικής αιτίας, η κατανόηση αυτού του βασικού σημείου θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην θεραπεία σας με αυτήν την πάθηση.

Πολλές από τις χειρουργικές προσεγγίσεις στη θεραπεία της ισχιαλγίας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών σπονδυλοδεσίας,μικροδισεκτομής, αντικατάστασης δίσκου και ενδοδισκική ηλεκτροθερμική θεραπεία, δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ανώτερες από τη μη χειρουργική θεραπεία.Σε αντίθεση με τη συμβατική θεωρία, η υποκείμενη αιτία της πιο κοινής μορφής ισχιαλγίας μπορεί να μην εντοπίζεται μόνο στους δίσκους της μέσης, αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μηχανικής παραμόρφωσης ολόκληρου του σώματος συν το χρόνο.

Ο πόνος στην μέση και η ισχιαλγία είναι επίσης μία από τις πιο κοινές αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας παγκοσμίως.2 Η συχνότητα εμφάνισης οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής είναι 58-84% και το 11% των ανδρών και το 16% των γυναικών έχουν χρόνια οσφυαλγία.

Τι είναι η ισχιαλγία;

Ισχιαλγία είναι το όνομα που δίνεται στον πόνο που ακτινοβολεί κάτω από το ισχιακό νεύρο από τη βάση της σπονδυλικής στήλης μέχρι το πίσω μέρος του μηρού, του ποδιού και του ποδιού σας. Το ισχιακό νεύρο αποτελείται από τις ρίζες των νεύρων Ο4 εως Ι2/Ι3, οι οποίες συνενώνονται στη λεκάνη για να σχηματίσουν το ισχιακό νεύρο. Με διάμετρο έως 2 cm, το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα.7 Ο ισχιακός πόνος αρχίζει συχνά στο κάτω μέρος της μέσης με μια σχετικά ξαφνική έναρξη και μετά από μέρες έως εβδομάδες εξαπλώνεται στο πόδι. Συχνά ο πόνος θα γίνει χειρότερος στο πόδι και θα υποχωρήσει στο κάτω μέρος της μέσης.

Τα συμπτώματα πολλές φορές είναι σαν  βελόνες στο πόδι, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία. Η πτώση του ποδιού( δυσκολία ραχιαίας κάμψης) με την οποία σκοντάφτετε και σέρνετε το πόδι σας καθώς περπατάτε είναι ένα σημάδι μιας πιο προχωρημένης κατάστασης όπου τα κινητικά νεύρα έχουν επηρεαστεί και οι μύες δεν μπορούν να ελέγξουν σωστά το πόδι.

Η διάγνωση της Ισχιαλγίας χρησιμοποιείται ως ετικέτα για οποιονδήποτε με πόνο στην μέση και στα πόδια. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας μπορεί να είναι σχεδόν οπουδήποτε κατά μήκος της νευρικής οδού. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να ακολουθήσει μια διαδρομή από χαμηλά στη μέση προς τον γλουτό και το πίσω του μηρού και της γάμπας. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από έναν ήπιο πόνο έως έναν οξύ, καυστικό πόνο. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε σαν να περνά ρεύμα. Μπορεί να χειροτερεύει όταν βήχετε ή φτερνίζεστε ή κάθεστε για πολλή ώρα. Συνήθως, η ισχιαλγία επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή μυϊκή αδυναμία στο πόδι ή το πόδι. Ένα μέρος του ποδιού μπορεί να πονάει, ενώ ένα άλλο μέρος μπορεί να αισθάνεται μούδιασμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ισχιακό νεύρο μπορεί να παγιδευτεί/ερεθιστεί, και υπάρχουν επίσης πολλές άλλες κοινές αιτίες πόνου στην μέση, στα πόδια και στους μηρούς που δεν έχουν καμία σχέση με το ισχιακό νεύρο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν με παρόμοια συμπτώματα.

Τι προκαλεί την ισχιαλγία;

Θα σας δώσω μια σύντομη περιγραφή ορισμένων από τις πιο κοινές αιτίες. Να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχουν πιο σοβαρές υποκείμενες αιτίες στον πόνο σας, όπως ανάπτυξη όγκου ή λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης. Ποτέ μην ρισκάρετε με την υγεία σας υποθέτοντας οτιδήποτε. Με οποιαδήποτε πάθηση πόνου, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για διάγνωση και πιθανή θεραπεία από ιατρό χειροπρακτικής, ιατρό, ορθοπεδικό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία.Δισκοκήλη, Εκφυλιστική νόσος του δίσκου και των αρθρώσεων, Σπονδυλική στένωση, Σπονδυλολίσθηση, Σύνδρομο Ιππουρίδας, Σύνδρομο Ζυγοαποφυσικών Aρθρώσεων, Σύνδρομο απιοειδούς μυός, Σοβαρές καταστάσεις (καρκίνος, λοίμωξη, κάταγμα). Θα αναφερθώ σε επόμενα άρθρα εν τω βάθει στο κάθε ένα ξεχωριστά.

Εάν πάσχετε από ισχιαλγία, τα καλά νέα είναι ότι έχετε πολλές επιλογές θεραπείας στη διάθεσή σας. Με καταστάσεις που σχετίζονται με τον πόνο στη σπονδυλική στήλη, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε μια ακριβή διάγνωση, αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ένας Ιατρός Χειροπρακτικής ή ένας Ορθοπεδικός χειρουργός.

Η διάγνωση της ισχιαλγίας πρέπει να περιλαμβάνει: Λεπτομερής λήψη ιστορικού, Ορθοπεδική και νευρολογική εξέταση και φυσικά παραπομπή για πιθανή μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία εάν απαιτείται.
Στη συνέχεια να σχεδιαστεί ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας, που θα περιλαμβάνει ήπιους χειρισμούς της σπονδυλικής στήλης σε ορισμένες περιπτώσεις, θεραπείες μαλακών ιστών μαζί με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής στο σπίτι και συστάσεις για σωστή στάση/θέση κατά την διάρκεια που καθόμαστε, στεκόμαστε, κοιμόμαστε και κατά την άσκηση για τη βελτιστοποίηση της επούλωσης και την πρόληψη της υποτροπής.
Η χειρουργική επέμβαση για ισχιαλγία θα πρέπει πιθανώς να εξετάζεται μόνο αφού οι πιο συντηρητικές προσεγγίσεις δεν έχουν παράσχει διαρκή ανακούφιση για έξι μήνες και μόνο όταν ο ασθενής έχει πλήρη επίγνωση των πιθανών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της χειρουργικής επέμβασης, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούν να αναιρεθούν.
Σε μελλοντικά άρθρα, θα αναφερθώ σε όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στους πάσχοντες από ισχιακή νόσο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση ή οι ενέσεις μπορεί κάλλιστα να είναι η καλύτερη επιλογή.
Εάν πάσχετε από αυτήν την προκλητική κατάσταση, τότε το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθείτε και να μάθετε την αιτία.
Τώρα θα ήθελα να ακούσω από εσάς. Πάσχετε από ισχιαλγία; Τι λειτούργησε ή δεν λειτούργησε από εσάς στην επιδίωξή σας για μια θεραπεία; Πείτε μου στα σχόλια παρακάτω.

Πηγές:

  1. Lewis R, Williams N, Matar HE, et al.The Clinical Effectiveness and Cost-Effectiveness of Management Strategies for Sciatica: Systematic Review and Economic Model. Southampton (UK): NIHR Journals Library; 2011 Nov.
  2. Wu, A., March, L., Zheng, X., Huang, J., Wang, X., Zhao, J., Blyth, F.M., Smith, E., Buchbinder, R. and Hoy, D. (2020). Global low back pain prevalence and years lived with disability from 1990 to 2017: estimates from the Global Burden of Disease Study 2017. Annals of Translational Medicine, [online] 8(6), pp.299–299. doi:10.21037/atm.2020.02.175.
  3. ‌Parson S, Ingram M, Clarke-Cornwell AM, Symmons DPM. A Heavy Burden The occurrence and impact of musculoskeletal conditions in the United Kingdom today.Arthritis Research UK Epidemiology Unit, 2011
  4. Bridges S. Chronic pain. In: Craig R, Mindell J, eds. Health Survey for England 2011 Health, social care and lifestyles.356. Health and Social Care Information Centre, 2012: 1-33, 
  5. Weber H, Holme I, Amlie E. The natural course of acute sciatica with nerve root symptoms in a double-blind placebo-controlled trial evaluating the effect of piroxicam. Spine (Phila Pa 1976)1993;356:1433-8. 
  6. www.cms.gov. (n.d.). NCA – Thermal Intradiscal Procedures (CAG-00387N) – Proposed Decision Memo. [online] Available at: https://www.cms.gov/medicare-coverage-database/view/ncacal-decision-memo.aspx?proposed=Y&NCAId=215 [Accessed 22 Nov. 2022].
  7. Davis, D., Maini, K. and Vasudevan, A. (2022). Sciatica. [online] PubMed. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29939685/#:~:text=The%20sciatic%20nerve%20is%20made [Accessed 22 Nov. 2022].