Skip to content Skip to footer

Έξυπνα κινητά ηλίθιος αυχένας..

Rocco Venizelos - Doctor of Chiropractic

Σχεδόν όλοι έχουμε ένα «έξυπνο» κινητό (smartphone) αυτές τις μέρες, και παρόλο που αυτή η τεχνολογία έχει κάποια πλεονεκτήματα έχει και αρκετά μειονεκτήματα δυστυχώς κρατώντας μας περισσότερο «συνδεδεμένους» που προκαλούν όλεθρο τ΄όσο στη ψυχολογία όσο και στο σώμα μας. Παρατηρήστε  τη στάση που παίρνουν οι άνθρωποι όταν στέλνουν μηνύματα, διαβάζουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα δείτε το κεφάλι τους λυγισμένο προς τα εμπρός,  καμπουριασμένο, συνήθως κρατούν τη συσκευή είτε στο ύψος του στήθους είτε στο ύψος της μέσης που σημαίνει ότι τα χέρια τους είναι ενωμένα, σχηματίζοντας μια μη λειτουργική και καθόλου κολακευτική στάση. Δείτε τώρα τον εαυτό σας που διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Αυτό είναι πολύ κακό για τη σπονδυλική στήλη αλλά δημιουργεί προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος ακόμα και πέρα από τη σπονδυλική στήλη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με την κακή στάση του smartphone.

Όσο περισσότερο γέρνετε το κεφάλι σας προς τα μπρος (όπως ακριβώς κάνετε όταν κοιτάτε ένα (smartphone), τόσο περισσότερα κιλά πίεσης ασκείτε στους μύες του αυχένα και της πλάτη σας. Η σπονδυλική σας στήλη υποστηρίζει το βάρος του κεφαλιού σας. Όσο περισσότερο σπρώχνεται προς τα εμπρός, κοιτάζοντας προς τα κάτω, τόσο «βαραίνει» το κεφάλι σας. Είναι πλέον σύνηθες αυτό το φαινόμενο που ξεκινάει από ηλικίες 8 ετών. Χαρακτηρίζεται από σφίξιμο ή ένταση στον αυχένα και τους ώμους καθώς και στο άνω μέρος της πλάτης. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν πόνο, ενώ άλλοι αισθάνονται πίεση και άλλοι αισθάνονται σφίξιμο. Μερικές φορές ο πόνος θα εξαπλωθεί σε όλο το σώμα ή από το λαιμό και στα χέρια.

Πόνος στο αντιβράχιο (οστά του πήχη) και στον καρπό.Ακόμη και ο τρόπος που κρατάτε το τηλέφωνό σας στα χέρια σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Εφόσον κρατάτε το χέρι σας σε μία θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι μύες σας δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να χαλαρώσουν έτσι έχετε αρκετούς μύες δεσμευμένους για να το κάνετε αυτό: τους πήχεις, τον καρπό και τον λαιμό/αυχένα. Εάν αισθάνεστε πόνο, που μερικές φορές ακτινοβολεί στον αγκώνα ή τον καρπό σας, ο ένοχος μπορεί να είναι η κακή στάση σας κατά τη χρήση του smartphone.

Πόνος στο άνω και κάτω μέρος της πλάτης. Καθώς ο λαιμός σας αγωνίζεται να στηρίξει το κεφάλι σας (που ζυγίζει περίπου από 5-6.2 κιλά)  που είναι λες και αντιγράφει τον γύπα προς τα εμπρός, είναι λογικό ότι θα αισθανθείτε πόνο στην πλάτη. Στην πραγματικότητα, τόσο ο πόνος στο πάνω όσο και ο κάτω μέρος της πλάτης έχουν αποδοθεί στη κακή στάση κατά την διάρκεια της χρήσης της τεχνολογίας. Και για όσους κουνάτε το κεφάλι λέγοντας «σιγά», σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να κρατάτε μια μπάλα του μπόουλινγκ κοντά στο σώμα σας και πόσο θα αρχίσει να δυσκολεύει όταν την απομακρύνεται.  

Σκεφτείτε τους μύες που τρέχουν κατά μήκος της σπονδυλικής σας στήλης. Βοηθούν στη σταθεροποίησή,στον έλεγχο και τη στήριξη του κεφαλιού σας. Όταν σκύβετε, διατείνεται αυτούς τους μύες σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης κάτι που ίσως δεν συνειδητοποιείτε για αυτό νιώθετε πίεση να ασκείται και στους μύες της μέσης σας.

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση του αντίχειρά σας καθώς χειρίζεται τη συσκευή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον αντίχειρα και το χέρι.

Πονοκέφαλοι από ένταση στον αυχένα και την πλάτη .Μία από τις πιο κοινές παθήσεις που σχετίζονται από την κακή στάση με τη χρήση κινητής συσκευής και υπολογιστών είναι οι πονοκέφαλοι. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από ένταση στον αυχένα, καταπονήσεις μυών στην πλάτη ή καταπονημένους μύες μέσω του χεριού και του βραχίονα στον ώμο. Μπορεί επίσης να προέρχεται από κόπωση των ματιών που προκαλείται από την στην οθόνη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να αναστρέψει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που έχει προκληθεί. Να πω επίσης πως όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν με τις ίδιες κακές συνήθειες, η θεραπεία είναι μόνο προσωρινή, δεν είμαστε μα΄γοι!

Πηγές

David, D., Giannini, C., Chiarelli, F. and Mohn, A. (2021). Text Neck Syndrome in Children and Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(4), p.1565. doi:10.3390/ijerph18041565.

‌Lee, S., Kang, H. and Shin, G. (2014). Head flexion angle while using a smartphone. Ergonomics, 58(2), pp.220–226. doi:10.1080/00140139.2014.967311.

‌Namwongsa, Suwalee, et al. “Effect of Neck Flexion Angles on Neck Muscle Activity amongSmartphone Users with and without Neck Pain.” Ergonomics, 9 Sept. 2019, pp. 1–10,10.1080/00140139.2019.1661525.

Eitivipart, Aitthanatt Chachris, et al. “Musculoskeletal Disorder and Pain Associated with Smartphone Use:A Systematic Review of Biomechanical Evidence.” Hong Kong Physiotherapy Journal, vol. 38, no. 2, 1 Dec. 2018, pp.77–90, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6405356/, 10.1142/S1013702518300010.

Ο ιστότοπος δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των επαγγελματιών Υγείας, σε θέματα πρόληψης, συμβουλευτικής, διάγνωσης και θεραπείας.

Για οποιοδήποτε ζήτημα υγείας, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικό ιατρό. Μην αμελείτε και μην καθυστερείτε την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για κάθε σύμπτωμα. Ακολουθείτε πάντα και πιστά τις οδηγίες και συμβουλές που σας έχουν δοθεί από τον θεράποντα ιατρό σας. Εάν βρίσκεστε σε έκτακτη ανάγκη, μην ανατρέχετε στο διαδίκτυο αλλά απευθυνθείτε σε επαγγελματίες Υγείας και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.